Οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Η οσφυϊκή οστεοχόνδρωση είναι μια νευρολογική πάθηση της σπονδυλικής στήλης που προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών και στην οποία υπάρχουν εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Επηρεάζουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τον αρθρικό χόνδρο και τον οστικό ιστό.

Πόνος στην οσφυϊκή περιοχή με οστεοχονδρωσία

Η αιτία της νόσου είναι το μεγάλο φορτίο που βιώνει καθημερινά το κάτω μέρος της πλάτης - όταν περπατά, κάθεται, σηκώνει βάρη. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές. Η οσφυϊκή οστεοχονδρωσία είναι μια αρκετά περίπλοκη ασθένεια που απαιτεί πολύπλοκη θεραπεία υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου ειδικού.

κύρια χαρακτηριστικά

Η οσφυοϊερή οστεοχόνδρωση είναι μια εκφυλιστική-δυστροφική νόσος του αρθρικού χόνδρου της σπονδυλικής στήλης που εντοπίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Με άλλα λόγια, αυτή η ασθένεια σημαίνει την καταστροφή των χόνδρινων δίσκων που βρίσκονται μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων. Η κινητικότητα των σπονδύλων μειώνεται, η απόσταση μεταξύ τους μειώνεται, συμβαίνει συμπίεση (συμπίεση) των νευρικών απολήξεων.

Η οσφυοϊερή σπονδυλική στήλη υποφέρει συχνότερα από άλλες από το γεγονός ότι το μέγιστο φορτίο πέφτει πάνω της. Στο 80% των ασθενών που παραπονούνται για πόνο στην πλάτη, οι γιατροί διαγιγνώσκουν με ακρίβεια την οστεοχόνδρωση. Η ασθένεια ξεκινά με τη διάσπαση των γλυκοπρωτεϊνών στον συνδετικό ιστό, αυτές οι ενώσεις του δίνουν ελαστικότητα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι οι πρώτοι που υποφέρουν από αυτή τη διαδικασία.

Κάθε δίσκος αποτελείται από έναν πυρήνα και έναν εξωτερικό ινώδη δακτύλιο. Αφού στεγνώσει ο πυρήνας, ο δίσκος χάνει τις ελαστικές του ιδιότητες και ο ινώδης δακτύλιος σκίζεται και αποκολλάται. Ο πυρήνας μπορεί να πέσει μέσα από κενά στον δακτύλιο (εμφανίζεται κήλη).

Ως αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, το φορτίο στους σπονδύλους αυξάνεται σημαντικά, το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτό με απότομη αύξηση του σχηματισμού οστικού ιστού σε σημεία αυξημένου φορτίου.

Ποιοι σπόνδυλοι προσβάλλονται

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από πέντε σπονδύλους: L1-L5, ο πέμπτος σπόνδυλος συνδέεται με το ιερό οστό. Οι δίσκοι μεταξύ τους προσβάλλονται συχνότερα στην οστεοχόνδρωση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης, διαφέρουν ως προς τη θέση των σπονδύλων.

 1. Νόσος της άνω οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (1, 2 και 3 σπόνδυλοι).
 2. Νόσος της κάτω οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (3ος, 4ος και 5ος σπόνδυλος).
 3. Οστεοχόνδρωση του ιερού οστού (εντοπίζεται στο ιερό οστό). Αυτός ο τύπος ασθένειας είναι πολύ σπάνιος.
 4. Σύντηξη των οστών του ιερού οστού και των σπονδύλων.

Στάδια ανάπτυξης της οσφυοϊερής οστεοχόνδρωσης

Υπάρχουν τέσσερα στάδια (μερικές φορές διακρίνονται τρία) της οστεοχόνδρωσης της οσφυοϊερής περιοχής. Εδώ είσαι:

 1. Υπάρχουν αλλαγές στον πυρήνα και τη θέση του.
 2. Αρχίζει η καταστροφή του εξωτερικού δακτυλίου των ινών.
 3. Αφού σπάσει ο δακτύλιος, ο πυρήνας πέφτει έξω.
 4. Οι καταστροφικές διεργασίες επηρεάζουν τους σπονδύλους, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους.

Στο πρώτο στάδιο της οσφυοϊερής οστεοχόνδρωσης, ένα άτομο αισθάνεται κάποια δυσφορία και πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης. Μπορεί να είναι οξύ ή επώδυνο. Υπάρχει σπασμός των μυών και των αιμοφόρων αγγείων, προβλήματα στη λειτουργία των οργάνων.

Οι σπασμοί των αγγείων των κάτω άκρων μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.

Στο δεύτερο στάδιο, οι μύες της πλάτης είναι συνεχώς τεντωμένοι λόγω της αστάθειας των σπονδύλων. Οι ασθενείς παραπονιούνται για κόπωση, δυσφορία και ανασφάλεια στη μέση.

Στο τρίτο στάδιο, ο πυρήνας του δίσκου πέφτει έξω από τον ινώδη δακτύλιο και εμφανίζεται μεσοσπονδυλική κήλη. Θραύσματα ενός πεσμένου δίσκου τσιμπούν τις ρίζες των νεύρων που νευρώνουν τα εσωτερικά όργανα, τους μύες και τις περιοχές του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται μια αλλαγή στην ευαισθησία μιας συγκεκριμένης περιοχής, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα καύσου, μούδιασμα και απώλεια ευαισθησίας. Η συμπίεση των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κινητικής λειτουργίας ή μυϊκή ατροφία.

Ανάλογα με την περιοχή όπου υπάρχει τραυματισμός στη νεύρωση, οι γιατροί μπορούν να πουν πού ακριβώς έχει υποστεί βλάβη η σπονδυλική στήλη. Εάν θραύσματα του μεσοσπονδύλιου δίσκου πέσουν στον νωτιαίο σωλήνα, ο νωτιαίος μυελός τσιμπείται. Αυτό συχνά διαταράσσει τη λειτουργία των πυελικών οργάνων και τις κινητικές λειτουργίες των κάτω άκρων.

Στο τέταρτο στάδιο, ο δισκοειδής ιστός αντικαθίσταται πλήρως από πυκνό συνδετικό ιστό. Η υποστηρικτική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης αποκαθίσταται κάπως, ο πόνος υποχωρεί κάπως, αλλά χάνεται η κινητικότητα και η ελαστικότητα.

Τα παραπάνω στάδια είναι υπό όρους, καθώς η ανάπτυξη της νόσου είναι πολύ ατομική.

Συμπτώματα: Το σώμα θα το πει

Τα συμπτώματα μπορούν να χωριστούν στα κύρια που σχετίζονται με αλλαγές στη σπονδυλική στήλη και στα πρόσθετα που σχετίζονται με την εξασθενημένη εννεύρωση λόγω τσιμπημένου νεύρου.

Κυρίως:

 • Πόνος στη μέση και μούδιασμα. Στην αρχή, μπορεί να είναι προσωρινό, εκδηλώνεται με σωματική καταπόνηση και κίνηση. Καθώς αναπτύσσονται, γίνονται μόνιμα, μπορεί να είναι αιχμηρά ή επώδυνα, να εμφανίζονται ακόμη και όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
 • κόπωση και κατάθλιψη?
 • μείωση της ευαισθησίας των κάτω άκρων.
 • περιορισμένη κινητικότητα του κάτω μέρους της πλάτης.
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, λόρδωση.

Επιπροσθέτως:

 • οξύ πόνο στην πλάτη?
 • επιδείνωση των αντανακλαστικών?
 • πυροβολισμός στα κάτω άκρα, χωλότητα.
 • μυϊκή αδυναμία;
 • μείωση της εφίδρωσης?
 • αίσθημα κρύου στα πόδια.

Ανάλογα με τον εντοπισμό της οστεοχονδρωσίας, παρατηρείται πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος:

 • με βλάβη σε 1-2 σπονδύλους - στη βουβωνική χώρα.
 • με βλάβη σε 3-4 σπονδύλους - στην περιοχή του κάτω ποδιού και του μηρού.
 • με την ήττα του 5ου σπονδύλου - στο ιερό οστό, κάτω μέρος της πλάτης.

Πώς γίνεται η διάγνωση της οσφυοϊερής οστεοχόνδρωσης;

Η διάγνωση ξεκινά με μια λεπτομερή ερώτηση του ασθενούς. Ο γιατρός θα πρέπει να ακούσει προσεκτικά τα παράπονα του ασθενούς, να ανακαλύψει τον εντοπισμό και την ένταση του πόνου και να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα δευτερεύοντα συμπτώματα (απώλεια ευαισθησίας του δέρματος, μειωμένες κινητικές δεξιότητες).

Ο γιατρός πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου, να αναλύει τη φύση και την αποτελεσματικότητα προηγούμενης θεραπείας (ή αυτοθεραπείας). Επιπλέον, ο γιατρός θα πρέπει να προσέξει το ιστορικό, να ρωτήσει τον ασθενή για τον τρόπο ζωής του, τις συνθήκες εργασίας του και προηγούμενες ασθένειες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη στάση του σώματος, σε οποιαδήποτε καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Αξίζει να σημειωθεί πώς κινείται ο ασθενής, ο βαθμός ανάπτυξης των μυών.

Το κύριο διαγνωστικό εργαλείο για την οσφυοϊερή οστεοχόνδρωση είναι η ακτινογραφία. Η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία χρησιμοποιούνται με επιτυχία.

αιτίες

Η οσφυοϊερή περιοχή έχει μια σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο νωτιαίος μυελός καταλήγει στο επίπεδο του 12ου θωρακικού-1 οσφυϊκού σπονδύλου. Στην οσφυοϊερή περιοχή υπάρχουν ίνες των νωτιαίων νεύρων, που συλλέγονται σε μια δέσμη. Οι οσφυϊκές και ιερές ρίζες σχηματίζουν το ισχιακό νεύρο.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τμήματος της σπονδυλικής στήλης είναι ένα μεγάλο φορτίο (δυναμικό και στατικό), το οποίο βιώνει συνεχώς. Επομένως, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι φθείρονται νωρίτερα.

Πιθανές Συνέπειες

Αυτή η ασθένεια είναι επικίνδυνη για τις συνέπειές της:

 • Βλάβη στις αρθρώσεις των γονάτων και της λεκάνης.
 • δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων (προβλήματα με την ισχύ στους άνδρες και τα αναπαραγωγικά όργανα στις γυναίκες).
 • οσφυϊκή, ισχιαλγία και οσφυϊκή ισχιαλγία.
 • συμπίεση του νωτιαίου μυελού, η οποία οδηγεί σε εξασθενημένα αντανακλαστικά.
 • Φλεγμονή του ισχιακού νεύρου.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να απαντήσουν τι ακριβώς προκαλεί αυτή την ασθένεια. Ή μάλλον ποιος από τους παράγοντες έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην ανάπτυξή του. Μερικοί από τους ερευνητές πιστεύουν ότι η οσφυοϊερή οστεοχονδρωσία είναι το τίμημα που πληρώνει κάποιος για να περπατήσει όρθια. Στην πραγματικότητα, αυτή η ασθένεια δεν παρατηρείται στα ζώα.

Οι παράγοντες που προκαλούν αυτή την ασθένεια μπορούν να χωριστούν σε εξωτερικούς και εσωτερικούς. Εδώ είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους:

 • σοβαρός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης?
 • κληρονομικότητα;
 • πλατυποδία;
 • παρατεταμένη ορθοστασία?
 • διαταραχές στάσης;
 • καθιστική ζωή;
 • υπέρβαρος;
 • μη ισορροπημένη διατροφή.

που κινδυνεύει

Κανείς δεν έχει ανοσία σε αυτή την ασθένεια. Οι κληρονομικοί παράγοντες καθορίζουν μια μεγαλύτερη ή μικρότερη προδιάθεση σε αυτό. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής ενός ατόμου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πιθανότητα να προσβληθεί από αυτή την ασθένεια.

Μια άλλη αιτία της νόσου είναι η υπερβολική άσκηση και ο τραυματισμός.

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη της οστεοχονδρωσίας: τα τρόφιμα πρέπει να περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά, να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική. Εάν η ασθένεια βρίσκεται στο στάδιο της εμφάνισης μεσοσπονδύλιων κηλών, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

 • φαρμακευτική θεραπεία?
 • Φυσικοθεραπεία και έλξη της σπονδυλικής στήλης.
 • μασάζ και χειρωνακτική θεραπεία?
 • Ασκήσεις φυσιοθεραπείας.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά, φάρμακα κατά του σπασμού και μπλοκ ενέσεων. Χρησιμοποιούνται επίσης χονδροπροστατευτικά, ανακουφίζουν από τον πόνο και προάγουν την αναγέννηση των κατεστραμμένων χόνδρινων σχηματισμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ορμονικά φάρμακα.

πρόληψη

Βασικές αρχές για την πρόληψη της οσφυοϊερής οστεοχόνδρωσης:

 • αποφυγή υπερβολικής καταπόνησης στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • ενίσχυση των μυών της πλάτης.
 • διατήρηση της σωστής στάσης.
 • σωματική δραστηριότητα;
 • σωστή διατροφή?
 • ρύθμιση του καθεστώτος ανάπαυσης·
 • έγκαιρη θεραπεία άλλων ασθενειών της πλάτης.

θεραπείες στο σπίτι

γυμνάσια

Υπάρχουν πολύ απλές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του στο σπίτι. Χρησιμοποιούνται τόσο για θεραπευτικούς όσο και για προφυλακτικούς σκοπούς. Το κύριο καθήκον τους είναι να ενισχύσουν τους μύες της πλάτης για να ανακουφίσουν μερικώς τη σπονδυλική στήλη.

θεραπεία άσκησης

Οι θεραπευτικές ασκήσεις είναι μία από τις κύριες μεθόδους θεραπείας της οστεοχονδρωσίας. Η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, η οποία αφαιρεί μέρος της πίεσης από τη σπονδυλική στήλη. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι θεραπευτικές ασκήσεις βοηθούν στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και στην ανακούφιση από τον πόνο.

μασάζ

Το μασάζ είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την οσφυϊκή οστεοχόνδρωση. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, ανακουφίζει από τον πόνο, ανακουφίζει από την ένταση, ενισχύει τον μυϊκό κορσέ.

Αντί επιλόγου

Συνοψίζοντας, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτή η ασθένεια είναι μια πραγματική «ασθένεια του αιώνα» που απειλεί κάθε σύγχρονο άνθρωπο.

Η οσφυοϊερή οστεοχόνδρωση προκαλεί σε ένα άτομο αφόρητο πόνο και μπορεί να μετατραπεί σε άτομο με αναπηρία. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αυτή η ασθένεια, ειδικά σε προχωρημένη μορφή.

Το θετικό είναι ότι είναι στη δύναμη του καθενός μας να αποφύγει την εμφάνιση οστεοχονδρωσίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε τη σπονδυλική σας στήλη: μην την καταπονείτε πολύ, προσέξτε το βάρος σας, ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρώτε κανονικά, αποφύγετε τραυματισμούς.

Εάν έχετε αρχίσει να παρατηρείτε τα πρώτα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Στα αρχικά στάδια, αυτή η ασθένεια είναι αρκετά εύκολο να αντιμετωπιστεί. Φροντίστε τη σπονδυλική σας στήλη ώστε οι κινήσεις να σας δίνουν ευχαρίστηση ακόμα και σε μεγάλη ηλικία και να μην προκαλούν ενόχληση.