Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών;

Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις; Με μια τέτοια ερώτηση, πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό ή προσπαθούν να αναζητήσουν μια απάντηση μόνοι τους. Δυστυχώς, αυτό το παράπονο δεν είναι συγκεκριμένο και μπορεί να υποδηλώνει παθολογία με διαφορετικούς μηχανισμούς και αιτίες ανάπτυξης.

Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις πιο κοινές αιτίες πόνου στις αρθρώσεις και πώς να θεραπεύσουμε κοινές ασθένειες.

Συμπτώματα

Πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών

Πριν αναλύσουμε τις άμεσες αιτίες του πόνου, αξίζει να εξεταστούν λεπτομερέστερα τα συμπτώματα ασθενειών του μυοσκελετικού συστήματος. Ο γιατρός, ξεκινώντας μια διαγνωστική αναζήτηση, θα ανακαλύψει πώς ακριβώς πονάνε οι αρθρώσεις - έτσι ο ειδικός θα βρει γρήγορα τις αιτίες της νόσου.

Λόγω της φύσης των αισθήσεων, ο πόνος μπορεί να είναι:

 • Πόνος.
 • Να κόψω.
 • κατεδάφιση.
 • συμπίεση.

Ο πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών ποικίλλει σε ένταση. Το τράβηγμα, αδύναμος πόνος υποδηλώνει χρόνιες παθήσεις. Εάν οι αρθρώσεις είναι πολύ επώδυνες, οι αισθήσεις δεν σας επιτρέπουν να κάνετε κινήσεις, τότε η διαδικασία είναι οξεία.

ρυθμός πόνου

Πόνος στον ώμο και στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών

Τα συμπτώματα όλων των παθήσεων των καρπών και των αστραγάλων μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το ρυθμό του πόνου: μηχανικά ή φλεγμονώδη. Ο μηχανικός πόνος έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Αναπτύσσεται το βράδυ.
 • Η πρωινή δυσκαμψία δεν είναι χαρακτηριστική.
 • Έντονη αίσθηση μετά την προπόνηση.
 • Σε ηρεμία, ο πόνος είναι επώδυνος ή απουσιάζει εντελώς.
 • Έναρξη - ένας ορισμένος τύπος πόνου τη στιγμή της έναρξης της κίνησης.

Ο φλεγμονώδης ρυθμός είναι χαρακτηριστικός της αρθρίτιδας των αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών διαφόρων προελεύσεων. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Πρωινή δυσκαμψία του σώματος ή ορισμένων τμημάτων των χεριών και των ποδιών για περισσότερο από 30 λεπτά.
 • Ο πόνος αυξάνεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί.
 • Με τις κινήσεις, τα συμπτώματα γίνονται λιγότερο έντονα, η ακαμψία του σώματος μειώνεται.
 • Σε αυτόν τον ρυθμό πόνου από τη σωματική δυσκαμψία και τον πόνο, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα λειτουργούν καλά.

άλλα συμπτώματα

Ο πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών συνοδεύεται από ορισμένες εκδηλώσεις, ανάλογα με την αιτία ανάπτυξης. Το γιατί εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις μπορεί συχνά να προσδιοριστεί από πρόσθετα συμπτώματα:

 • Περιορισμένη κίνηση των χεριών ή των ποδιών.
 • ακαμψία των άκρων.
 • Πρήξιμο στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών (πρήξιμο της άρθρωσης του αγκώνα).
 • Τοπικός πυρετός και κοκκίνισμα του δέρματος.
 • Γενική αδυναμία, πυρετός.
 • Ορατές δερματικές βλάβες σε χέρια, πόδια, κορμό.
 • Εκδηλώσεις από άλλα όργανα.

Ανάλογα με τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον πόνο στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, ο γιατρός θα καθορίσει γιατί εμφανίστηκε η ασθένεια.

παθήσεις των αρθρώσεων

Πόνος στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών

Ο πόνος στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών μπορεί να προκληθεί από ασθένειες που είναι εντελώς διαφορετικές ως προς την προέλευση και τον μηχανισμό ανάπτυξης. Ωστόσο, οι πιο κοινές αιτίες τέτοιων συμπτωμάτων μπορούν να εντοπιστούν:

 1. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του χόνδρου και του οστικού ιστού. Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι μηχανικής φύσης, κατά την περίοδο της έξαρσης προστίθεται ένα φλεγμονώδες συστατικό.
 2. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος επιτίθενται στην άρθρωση. Ο πόνος στις αρθρώσεις έχει σαφώς φλεγμονώδη ρυθμό.
 3. Η αντιδραστική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται από μόλυνση σε άλλο όργανο. Συχνά εμφανίζεται με ηπατίτιδα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
 4. Λοιμώδης αρθρίτιδα - που σχετίζεται με τη διείσδυση μικροβίων στην άρθρωση.
 5. τραυματισμοί και κατάγματα. Η διάγνωση δεν είναι δύσκολη λόγω της παρουσίας τραύματος στο ιστορικό.
 6. Βλάβη σε συνδέσμους και ενδοαρθρικούς σχηματισμούς. Οι μαλακές δομές των αρθρώσεων προκαλούν επίσης πόνο στις αρθρώσεις όταν καταστραφούν.
 7. Ρευματικές παθήσεις. Μια μεγάλη ομάδα αιτιών που προκαλούν αυτοάνοσες βλάβες στις αρθρώσεις: συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματισμοί, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σύνδρομο Reiter και άλλα.
 8. Η ουρική αρθρίτιδα και άλλες μεταβολικές αρθροπάθειες. Συχνά συμπτώματα βλάβης στο μυοσκελετικό σύστημα συνδέονται με την εναπόθεση διαφόρων παθολογικών ουσιών στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από άλατα ουρικού οξέος.
 9. Ψωριασική αρθρίτιδα - η αιτία αυτής της ασθένειας είναι άγνωστη. Τα αντισώματα από το σώμα σας επιτίθενται στους ιστούς των αρθρώσεων, στα εσωτερικά όργανα και στο δέρμα. Συχνή εκδήλωση της νόσου είναι η δερματίτιδα - αποκόλληση δέρματος στις εκτεινόμενες επιφάνειες των άκρων.

Αυτή η λίστα αντιπροσωπεύει τις πιο κοινές αιτίες μυοσκελετικών παθήσεων.

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να προκληθεί από αγγειακές και νευρολογικές παθήσεις. Ο θεράπων ιατρός πρέπει να προσδιορίσει την οριστική αιτία.

Παθήσεις των αρθρώσεων του γόνατος

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα παράπονα σε έναν ρευματολόγο. Γιατί πονάει το γόνατο; Αυτό το στοιχείο του μυοσκελετικού συστήματος αντέχει καθημερινά τεράστια φορτία σε ολόκληρο το σώμα, εκτελεί ένα ευρύ φάσμα κινήσεων και έχει πολύπλοκη δομή.

Η άρθρωση του γόνατος πονάει σε διάφορες ασθένειες, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη αναφερθεί παραπάνω, άλλες είναι συγκεκριμένες για αυτήν την άρθρωση.

"Πονάνε τα γόνατα: πώς να το ξεφορτωθείτε; "- Πρώτα απ 'όλα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Η ενόργανη διάγνωση θα σας βοηθήσει να μάθετε γιατί πονάνε τα γόνατα, αλλά μια δοκιμαστική διάγνωση γίνεται βάσει καταγγελιών και εξέτασης.

Ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος εμφανίζεται συχνότερα για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Γονάρθρωση - αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος. Αυτή η αιτία είναι ο πιο κοινός μηχανισμός για τον πόνο στο γόνατο. Η άρθρωση υπόκειται σε καθημερινή πίεση, που είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα.
 2. μηνισκοπάθεια. Οι μηνίσκοι είναι στρώματα χόνδρου σε μια άρθρωση. Σε περίπτωση τραυματισμού στο γόνατο, συχνά αυτές οι δομές είναι κατεστραμμένες. Οι αρθρώσεις πονάνε πολύ με τη μηνισκοπάθεια, ο πόνος εμφανίζεται όταν προσπαθείτε να κινηθείτε. Η θεραπεία της παθολογίας είναι χειρουργική.
 3. Αρθρίτιδα ποικίλης προέλευσης. Ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος με αρθρίτιδα είναι φλεγμονώδους χαρακτήρα, μπορεί να σχετίζεται με μόλυνση της ίδιας της άρθρωσης ή άλλου οργάνου. Ο πόνος στις αρθρώσεις του γόνατος μπορεί επίσης να εμφανιστεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.
 4. Αρθρίτιδα. Η άρθρωση του γόνατος δεν είναι η πιο κοινή εστία ουρικής αρθρίτιδας. Αλλά αυτή η άρθρωση μπορεί ακόμα να επηρεαστεί από την ασθένεια. Ο πόνος στα γόνατα συνοδεύεται από υποδόριους τόφους, αύξηση του επιπέδου του ουρικού οξέος στο αίμα.
 5. Φλεγμονή των τενόντων – τενοντίτιδα. Ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος συνδέεται πολύ συχνά με βλάβη των μαλακών ιστών. Όταν εμφανίζεται μικροτραύμα στον τένοντα ή στον σύνδεσμο, εμφανίζεται πόνος στο γόνατο που σχετίζεται με τοπική φλεγμονώδη αντίδραση. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται από τη σωματική άσκηση.
 6. κυκλοφορικές διαταραχές. Η αγγειακή θρόμβωση, η θρομβοφλεβίτιδα, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο. Αυτά τα προβλήματα είναι κοινά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και σε άτομα που ασκούν μεγάλη πίεση στην άρθρωση.
 7. Κύστη Baker και άλλες διαταραχές του αρθρικού σάκου. Η άρθρωση του γόνατος έχει σύνθετη δομή, η αρθρική μεμβράνη της έχει αναστροφές και θύλακες. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προκληθεί από τοπική φλεγμονή της άρθρωσης ή συσσώρευση φλεγμονώδους υγρού στο πίσω μέρος του γόνατος.
 8. όγκους. Τα νεοπλάσματα σπάνια αφορούν την περιοχή της άρθρωσης. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στο γόνατο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του όγκου εμφανίζεται όταν υπάρχουν μεταστάσεις από άλλο όργανο στην άρθρωση. Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση είναι γνωστή και η ογκολογική θεραπεία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Με αυτές και άλλες ασθένειες, τα γόνατα ενός ατόμου πονάνε, τι να κάνετε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, θα σας πει ο θεράπων ιατρός.

Ο πόνος στα γόνατα δεν είναι πάντα σημάδι μιας σοβαρής παθολογίας, αλλά η ανησυχία για την υγεία σας δεν είναι περιττή.

διάγνωση

Επίσκεψη στο γιατρό για πόνο στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών

Πριν συνταγογραφήσει οποιαδήποτε θεραπεία για τον πόνο στις αρθρώσεις, ο γιατρός πρέπει να κάνει οριστική διάγνωση. Για να γίνει αυτό, εκτελεί αρκετές υποχρεωτικές διαγνωστικές διαδικασίες. Το πρότυπο ελέγχου περιλαμβάνει:

 • Γενική ανάλυση αίματος και ούρων - υποδεικνύει την παρουσία ή την απουσία φλεγμονώδους αντίδρασης.
 • Βιοχημική εξέταση αίματος - αξιολογεί τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, την κατάσταση του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων.
 • Ακτινογραφία των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η ακτινογραφία εκτελείται σε πολλές προβολές και επιτρέπει την ανίχνευση παθολογιών των οστών.

Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι μέθοδοι εξέτασης δεν επαρκούν για τη διάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται πρόσθετες μέθοδοι:

 1. Υπολογιστική τομογραφία - σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε ακόμη και τη μικρότερη βλάβη στον οστικό ιστό.
 2. Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού - η μέθοδος οπτικοποιεί τέλεια όλους τους μαλακούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων και των μηνίσκων, των όγκων, των κύστεων και άλλων παθολογικών σχηματισμών.
 3. Υπερηχογράφημα των αρθρώσεων - ανιχνεύει κοιλιακούς και συμπαγείς παθολογικούς σχηματισμούς, μπορεί να μετρήσει την ταχύτητα της ροής του αίματος στα αγγεία.
 4. Η αρθροσκόπηση είναι η εισαγωγή κάμερας στην κοιλότητα της άρθρωσης. Μία από τις πιο ακριβείς μεθόδους έρευνας.
 5. Διαγνωστική παρακέντηση - ένα υγρό αντλείται από την αρθρική κοιλότητα στη σύριγγα, η οποία υποβάλλεται σε εξέταση.

Με αυτά τα διαγνωστικά εργαλεία, είναι πιο πιθανό να κάνετε τη σωστή διάγνωση. Πολλές διαδικασίες είναι δαπανηρές ή έχουν αντενδείξεις, επομένως η ανάγκη για έρευνα προσδιορίζεται μεμονωμένα.

θεραπεία

Ο γιατρός εξετάζει τις αρθρώσεις των χεριών για πόνο

Πώς αντιμετωπίζονται οι αρθρώσεις; Για τον πόνο στις αρθρώσεις, υπάρχει μεγάλος αριθμός θεραπειών, τεχνικών και λαϊκών συνταγών. Ο γιατρός που σας θεραπεύει θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις σωστές μεθόδους θεραπείας.

Όλα τα μέσα και οι μέθοδοι θεραπευτικών αποτελεσμάτων μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες, καθεμία από τις οποίες θα συζητηθεί παρακάτω.

φαρμακευτική αγωγή

Στην περίπτωση του πόνου στις αρθρώσεις, συχνά χρησιμοποιείται αποκλειστικά φαρμακευτική αγωγή. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε σύνθετη θεραπεία. Ωστόσο, τα φάρμακα παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα:

 1. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 2. Μη ναρκωτικά και οπιοειδή αναλγητικά.
 3. μυοχαλαρωτικά.
 4. γλυκοκορτικοστεροειδή.
 5. χονδροπροστατευτικά.
 6. κυτταροστατικά.
 7. βιταμίνες.

Από το τι βοηθά το κάθε συγκεκριμένο φάρμακο, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να εξηγήσει στον ασθενή.

Με αγγειακές παθήσεις, συνταγογραφούνται άλλα φάρμακα. Εάν έχετε παθήσεις των αγγείων των κάτω άκρων και ταυτόχρονα πονάνε οι αρθρώσεις των ποδιών, τι να κάνετε και ποια θεραπεία να επιλέξετε, αποφασίζει ο θεράπων ιατρός.

φυσικοθεραπεία

Φυσικοθεραπεία για πόνους στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών

Η χρήση διαφόρων φυσιοθεραπευτικών διαδικασιών συμπληρώνει την ιατρική θεραπεία.

Οι ακόλουθες τεχνικές βοηθούν στον πόνο στις αρθρώσεις:

 • ηλεκτροφόρηση.
 • φωνοφόρηση.
 • Βελονισμός.
 • εφαρμογές παραφίνης.
 • Λουτρά Ρόδον.
 • λασποθεραπεία.
 • μαγνητοθεραπεία.

Χρησιμοποιώντας αυτές και άλλες τεχνικές, μπορείτε να αυξήσετε τη ροή του αίματος στην προσβεβλημένη άρθρωση, να μειώσετε το πρήξιμο και να αυξήσετε την ένταση των μεταβολικών διεργασιών.

Θεραπευτική ακινητοποίηση

Συχνά συνταγογραφείται θεραπευτική ακινητοποίηση για πόνο στις αρθρώσεις στην οξεία φάση. Με αυτή τη μέθοδο, στην πάσχουσα άρθρωση φοριούνται επίδεσμοι, κορσέδες και ορθώσεις.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον επίδεσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή οι μύες κάτω από το ορθωτικό σχέδιο ατροφούν από αδράνεια. Στην περίπτωση βαρέων φορτίων, ωστόσο, η υποστήριξη προϊόντων ακινητοποίησης έχει πολύ νόημα.

θεραπεία άσκησης

Ασκήσεις για πόνο στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών

Η φυσικοθεραπεία παίζει βασικό ρόλο στη θεραπεία όλων των παθολογικών διεργασιών στο μυοσκελετικό σύστημα. Η γυμναστική σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε την άρθρωση στο φορτίο, να αποκαταστήσετε τη μυϊκή δύναμη, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσετε το πρήξιμο.

Η ένταση και η διάρκεια της άσκησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Πρέπει να ξεκινήσετε τις ασκήσεις με ασκήσεις αναπνοής, προθέρμανση μικρών μυών.

Οι πρωινές ασκήσεις για 20-30 λεπτά την ημέρα θα πρέπει να συμπληρώνονται με κολύμπι, σκανδιναβικό περπάτημα και άλλες αερόβιες δραστηριότητες.

μασάζ

Οι διαδικασίες μασάζ ανακουφίζουν τέλεια τον ασθενή από τον πόνο στις αρθρώσεις. Σε τι χρησιμεύει η μέθοδος μασάζ; Οι διαδικασίες αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν το πρήξιμο, ανακουφίζουν από τον πόνο. Πρέπει να αναθέσετε την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας σε έναν ειδικό και, μετά από μια σειρά ασκήσεων, να κάνετε μασάζ.

χειρουργική επέμβαση

Ο βασικός και μερικές φορές ο μόνος ρόλος στην αντιμετώπιση των παθολογιών των αρθρώσεων είναι η χειρουργική επέμβαση. Έτσι, αντιμετωπίζονται οι συνέπειες των τραυματισμών, οι σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες, οι επιπλοκές της παθολογίας των αρθρώσεων.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε διαφορετικούς όγκους: από πλαστική έως προσθετική της πάσχουσας άρθρωσης. Οι ενδείξεις για παρέμβαση καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς μαζί με τον χειρουργό ή τον τραυματολόγο.

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Λαϊκές θεραπείες για τον πόνο στις αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών

Οι συνταγές παραδοσιακής ιατρικής εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς στη χώρα μας. Πρέπει να ειπωθεί ότι η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες δεν είναι μια αποδεδειγμένη μέθοδος και χρησιμοποιείται από ασθενείς με δικό τους κίνδυνο και κίνδυνο.

Για τη θεραπεία της παθολογίας του μυοσκελετικού συστήματος, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες λαϊκές θεραπείες:

 1. Κομπρέσες με φύλλα δάφνης και λάχανο.
 2. Αφεψήματα από ρίζες ηλίανθου.
 3. Αλοιφή από χρυσό μουστάκι.
 4. Εφαρμογή σε κέλυφος αυγού.
 5. Κομπρέσες από θρυμματισμένα κάστανα.
 6. Κόκκοι σίκαλης και άλλες δομές δημητριακών σε μορφή αφεψημάτων.
 7. Μαγειρεμένο ρύζι.
 8. Μπέικιν πάουντερ.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις συνταγές της παραδοσιακής ιατρικής, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.